Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto śliwkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki w kopmocie 2 słoiki
mąka 3 szklanki
jajko 2
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 250 g 1
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto śliwkowe

Kroki postępowania

1
Mąkę wysypujemy na stolnicy, dodajemy masło, śmietane zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier oraz jajka. Zagniatamy jednolite ciasto, które następnie dzielimy na 2 częsci.
Krok 1 - Kruche ciasto śliwkowe foto
2
1 częsc wałkujemy na prostokąt wielkości dużej blaszki i układamy na posmarowaną blachę. Śliwki odsączamy z soku i układamy na cieście (skórką ku dołowi).
Krok 2 - Kruche ciasto śliwkowe foto
3
drugą część ciasta wałkujemy na prostokąt tej samej wielkości, a następnie po ułożeniu na śliwkach robimy otwory za pomocą widelca.
Krok 3 - Kruche ciasto śliwkowe foto
4
Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok 50-60 minut w temp 180 stopni
Krok 4 - Kruche ciasto śliwkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 28.09.2012 19:59
świetne
rjustysia 24.07.2012 11:41
Zwykłe, proste a takie smaczne!
iknkirke 08.04.2012 09:09
smaczne
anja3107 12.10.2011 16:40
ekstra
banditka 10.10.2011 10:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak