Sposób przygotowania

Podgrzane mleko wlać do naczynia, dodać 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże, zamieszać i odłożyć do wyrośnięcia. Następnie mąkę wymieszać z 2 łyżkami cukru, wlać roztopione przestudzone masło, rozczyn drożdżowy i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki, posypać pozostałym cukrem. Z mąki, cukru, cukru waniliowego, żółtka i masła zrobić kruszonkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i rozwałkować. Dużą szklanką wycinać krążki. Na każdym krążku ułożyć kilka kawałków rabarbaru, ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Ułożyć na przygotowanej blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matriasik

    Pyszne!:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    super! tylko z rabarbaru nie mam:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    przejs

    aż mi się zatęskniło za rabarbarem...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    zjadłoby się takiej pysznej drożdżóweczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    pipi765

    smakowicie wyglada
  • 3
    original
    Opublikowano

    caffee_tea

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    podoba mi się,smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Smaczne, lekko kwaskowate, dla mnie idealne.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !