Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos marchewkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 2 kg
cebule duże 2
śmietana 30% 1,5 szklanki
mąka 2-3 łyżki
masło 0,5
kostka rosołowa 1
woda 2 szklanki
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Sos marchewkowy

Marchewki obieramy i kroimy w zgrabną kostkę, dodajemy do niej kostke rosołową, wlewamy wode i dodajemy masło - nastawiamy na gaz i gotujemy. Obrana cebule kroimy w kostkę i po pół godzinie od zagotowania się marchewki ją dodajemy - warzywa gotujemy do miękkości, po tym czasie dodajemy śmietankę zmieszaną z mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze troche aż sosik zgęstnieje. Marchewke podajemy do obiadu jako sos i surówka w jednym. Uwielbiam również jeść samą marchewkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.12.2012 01:20
bardzo smaczne
Magdalena/26Mooi 18.11.2011 07:45
bardzo smaczna
Mati13 12.10.2011 19:55
apetycznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak