Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana papryka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 5 kg
woda 1 litr
sól 1 łyżka
cukier 4 łyżki
ocet 3/4 szklanki
olej
koper
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana papryka

Kroki postępowania

1
Na dno słoików układamy sporą ilość kopru (kwiaty oraz trochę zielonych gałązek. prpykę myjemy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze częsci.
Krok 1 - Marynowana papryka foto
2
Papryke bardzo ściśle układamy w słoikach, następnie do każdego dodajemy szczypte gorczycy, 2 ziela angielskie, 1 małe liście laurowe, żabek czosnku, kwałek chrzanu (korzeń) oraz po 3-4 ziarenka pieprzu,.
Krok 2 - Marynowana papryka foto
3
wodę gotujemy z solą i cukrem. Po zestawieniu z ognia, do gorącej wody wlewamy ocet.
Krok 3 - Marynowana papryka foto
4
Gotową zalewą zalewamy słoiki, następnie do każdego ze słoików wlewamy 1 łyżkę oleju i zakręcamy.
Krok 4 - Marynowana papryka foto
5
Zakręcone słoiki pasteryzujemy od 15 do 20 minut na wolnym ogniu
Krok 5 - Marynowana papryka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 25.08.2012 09:35
też robię ale nigdy nie zostaje mi z roku na rok ani słoiczek;)
BernadettaP 18.04.2012 10:10
W tym roku muszę koniecznie duuużo jej zrobić, bo w spiżarni już nic nie zostało...
caffee_tea 05.04.2012 09:19
Zawsze robiłam na zimę ;)
ewasylwia 10.10.2011 12:39
W zimę jak znalazł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak