Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sok z płatków róży

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki róży 500 gram
woda 1 litr
cukier drobny 500 gram
cytryna 1 sztuka
Kwas cytrynowy Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: sok z płatków róży

Płatki róż oczyszczamy i wkładamy do słoja razem z cytryna pokrojoną w grube plastry, zalewamy przegotowaną wodą. Odstawiamy na 24 godz. po tym czasie zlewamy sok wyciskając dokładnie płatki . Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy , zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Napełniamy butelki, zakręcamy i krótko pasteryzujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 14.12.2011 20:26
wszystkie róże są jadalne , ale tylko płatki
alaaa 29.11.2011 18:57
a do tego nadają się wszystkie odmiany róż?
misia53 17.10.2011 21:40
Moja róża jest jeszcze mała ale z niecierpliwością czekam na obfitość kwiatków. Róża ta nie wiem jaką ma nazwę ale jest to specjalna ,podobna do dzikiej ale szczepiona.
BernadettaP 17.10.2011 15:22
Musi być pyszny :-)
sylwia / sytofala 13.10.2011 17:16
oczywiście róż anie może być pryskana , jeżeli jest nasza to mamy pewność :)
sylwia / sytofala 13.10.2011 17:13
ja używam dzikiej róży zwanej też cukrową
anemon 12.10.2011 21:56
Wykorzystam Twój przepis w przyszłym roku, mam nadzieję, że z własnych krzewów, bo moja siostra posadziła dla mnie kilka sadzonek w tym roku.
SmacznaPyza 09.10.2011 16:03
a jaka odmiana róży jest odpowiednia?
sylwia / sytofala 09.10.2011 15:49
Podobno płatki najlepiej zbierać przed południem , w słoneczny dzień i w pełni kwitnienia róży :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak