Sposób przygotowania

Płatki róż oczyszczamy i wkładamy do słoja razem z cytryna pokrojoną w grube plastry, zalewamy przegotowaną wodą. Odstawiamy na 24 godz. po tym czasie zlewamy sok wyciskając dokładnie płatki . Dodajemy cukier i kwasek cytrynowy , zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy 15 minut. Napełniamy butelki, zakręcamy i krótko pasteryzujemy.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    Podobno płatki najlepiej zbierać przed południem , w słoneczny dzień i w pełni kwitnienia róży :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    a jaka odmiana róży jest odpowiednia?
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Wykorzystam Twój przepis w przyszłym roku, mam nadzieję, że z własnych krzewów, bo moja siostra posadziła dla mnie kilka sadzonek w tym roku.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    ja używam dzikiej róży zwanej też cukrową
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    oczywiście róż anie może być pryskana , jeżeli jest nasza to mamy pewność :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    Musi być pyszny :-)
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Moja róża jest jeszcze mała ale z niecierpliwością czekam na obfitość kwiatków. Róża ta nie wiem jaką ma nazwę ale jest to specjalna ,podobna do dzikiej ale szczepiona.
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    a do tego nadają się wszystkie odmiany róż?
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    wszystkie róże są jadalne , ale tylko płatki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !