Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni ze świeżym szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeży szpinak 0,5 kg
gęsta śmietana 10 dag
masło 3 łyżki
cebule 2
mąka 2 łyżki
mleko 2 szklanki
żółtko jajek 2
kostka rosołowa
pestki słonecznika garśc
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni ze świeżym szpinakiem

FARSZ:
Przesmaż na patelni, na łyżce masła, 2 posiekane szalotki, podduś. Dołóż 50 dkg posiekanego szpinaku i duś do miękości (3-5 minut). Wymieszaj 10 dkg gęstej śmietany z pestkami słonecznika. Przypraw solą i pieprzem, połącz ze składnikami na patelni. Przestudź lekko.
Nałóż farsz do cannelloni (to ta pracochłonna część :))
SOS DO ZAPIEKANIA:
2 łyżki masła rozpuść w rondlu, dodaj 2 łyżki mąki, zasmaż na jasno. Stale mieszając (trzepaczką) wlej powoli dwie szklanki mleka. Dodaj kostkę rosołową, zagotuj. Utrzyj 2 żółtka, mieszając, wlej powoli do sosu. Przypraw odrobiną soli, pieprzu i gałki.
Rozprowadź nieco sosu na dnie formy żaroodpornej, faszerowany makaron ułóż w formie. Zalej przygotowanym sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C. Zapiekaj 40 min. albo wg opisu na opakowaniu makaronu.
Podawać ze startym parmezanem.
Śmietanę można zastąpić pokruszoną fetą, choć to zasadniczo zmieni smak potrawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak