Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche
margaryna 1 kost
żółtko jajek 3 szt
cukier 0,5 szkl
mąka 3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opak
Biszkopt
mąka 1 szkl
cukier 1 szkl
jajko 6 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
jabłka 1,5 kg
cukier 2 łyżki
galaretka cytrynowa 1 opak
woda 1 szkl
galaretka cytrynowa 1 opak
śmietana 30% 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane

Kroki postępowania

1
CIASTO KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i pokrojoną margarynę, zagnieść szybko kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Włożyć ciasto do piekarnika na 10 minut w 180 stop. Drugą część włożyć do zamrażalki na 30 minut.
Krok 1 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto
2
MASA JABŁKOWA: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, włożyć do rondla, zalać 1 szkl.wody, przesmażyć. Rondel z jabłkami zdjąć z garnka, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Na podpieczone kruche ciasto, wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta, startego na tarce o dużych otworach. Piec w 180 stop.przez ok 35 minut. Upieczone ciasto ostudzić.
Krok 2 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto
3
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo żółtka i cukier, ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na ubite białka z żółtkami, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, lać ciasto na blachę na przemian, ciemne i jasne. Wstawić ciasto do piekarnika w temp.175 stop.piec 25 minut. Ostudzone ciasto przekroić na połowę.
Krok 3 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto
4
MASA ŚMIETANOWA
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Galaretkę cytrynową rozmieszać w 1 szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Do śmietany dodawać po łyżce galaretki, ubijać dalej.
Krok 4 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto
5
PRZEŁOŻENIE CIASTA 1.Na kruche ciasto wyłożyć połowę masy śmietanowej, przykryć pierwszą częścią biszkopta. Następnie wyłożyć na biszkopt resztę masy śmietanowej, przykryć drugą częścią biszkopta. Ciasto włożyć do lodówki.
Krok 5 - Krucho-biszkoptowe ciasto przekładane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 30.07.2013 15:28
juz bymm zjadl do kawki
edi 09.06.2013 11:46
wspaniałe:)
BernadettaP 09.10.2011 17:48
ja też poproszę kawałeczek
ewasylwia 09.10.2011 12:11
zjadłabym choć kawałek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak