Sposób przygotowania

Zieloną soczewicę najlepiej zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut, następnie przecedzić i zalać ponownie wodą i zacząć gotować z czerwoną soczewicą.
W tym czasie marchew, pietruszkę, seler (kawałek) i por umyć i prócz pora zetrzeć na tarce na najgrubszym oczku, por pokroić w talarki, paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokroić jaki też czosnek i imbir (kawałek, powiedzmy że łyżeczkę pokrojonego).
Najlepiej w garnku ok 3l wlać olej i dodać do niego cebulę wraz z imbirem, z kminkiem, curry, pieprzem ziołowym i przed zeszkleniem dodać czosnek. Do takiej cebuli dodać starte warzywa i zalać to szklanką wody by się chwilę podusiło.
W tym czasie soczewica powinna być na pół miękka i należy ją dodać do garnka z warzywami i cebulą, najlepiej z tą wodą i uzupełnić wodą do jego objętości. Dodać kostkę rosołową oraz przecier pomidorowy, chwilę pogotować i doprawić solą. Gdy soczewica będzie miękka dodać pokrojoną świeżą zieloną pietruszkę,, ja jeszcze dodałam trochę świeżego rozmarynu, kolendry i tymianku, dodałam jeszcze trochę papryki cayenne w proszku i pieprzu.

Zupa bardzo aromatyczna, lekko rozgrzewająca i syta. Najlepiej podawać z czerstwym pieczywem lub grzankami.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    karolina1869

    bardzo lubie soczewiće a zupy z niej jeszcze nie jadłam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !