Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z makiem.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
śmietana 1 szkl
jajko 2 szt
masło 15 dag
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
drożdże 8 dag
żółtko jajek 2 szt
masa makowa 1 puszka
orzechy arachidowe 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z makiem.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Drożdże włożyć do miseczki dodać cukier i rozetrzeć. Następnie wlać śmietanę, 1 jajko, 2 żółtka, wsypać mąkę z masłem i dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto cienko rozwałkować, posmarować gotową masą makową i zwinąć w rulon. Pokroić na krążki o grubości 2 cm. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami.Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 25 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 18.02.2014 19:00
bardzo dobre
olkaaa 22.08.2013 07:44
wyglądają kusząco
wiola333 24.03.2013 11:10
bardzo smaczny przepis
Elżbieta17 22.02.2013 15:24
Zjadłabym taką bułeczkę:)
IlonaAlbertos 02.02.2013 00:26
Takie drożdżówki bardzo lubię. Sama często podobne przygotowuję.
Seba 07.11.2012 09:28
bardzo smaczne
BernadettaP 11.02.2012 09:53
pięknie wyglądają i zapewne są pyszne !
Smakosz6 09.12.2011 11:06
mniam
ben-ka 09.10.2011 10:06
aż jeść mi się zachciało:)
Jarlin 09.10.2011 09:05
pyszne
Lotar 09.10.2011 08:51
Bardzo lubię drożdżówki z makiem
owocówka 09.10.2011 08:42
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak