Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl.
margaryna 3/4 kost.
jajko 2 szt.
cukier 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
Masa jabłkowa:
jabłka 1,2 kg.
cukier 1/3 szkl.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
migdały płatki 10 dkg.
sok z cytryny
jajko
cukier puder 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z migdałami

jabłka umyć,obrać,pokroić,skropić sokiem z cytryny i udusić ok.7min.mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i wlać do jabłek,zagotować lekko przestudzić następnie dodać połowę płatków migdałowych wymieszać i wyłożyć na przygotowane i wyłożone na blachę ciasto,posmarować rozkłóconym jajkiem i upiec w temp.180st.ok.30min.po tym czasie przykryć ciasto pergaminem i piec jeszcze 20min.pozostałe płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni,cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny posmarować przestudzone ciasto i posypać uprażonymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 25.12.2013 12:01
lubimy takie ciasta :)
Seba 23.08.2013 08:22
fajne ciasto
Grazyna0211 23.06.2013 15:40
fajny przepis na smaczne ciasto
sara1 23.11.2012 21:58
pyszne ciacho
Dorian 23.10.2012 21:46
super
Wacław 26.09.2012 08:58
pyszny deser !
Wafelek2601 24.04.2012 09:11
świetny do kawki
Angelika10 07.11.2011 20:11
Wspaniały placuszek.
Jaheira11 20.10.2011 22:47
rewelacyjny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak