Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z twarożkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 g
sól
woda 1/2 szklanki
twaróg 40 dag
żółtko jajek
cukier do smaku
śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z twarożkiem

Kroki postępowania

1
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Ser musimy utrzeć z żółtkami i cukrem na gładką masę. Następnie przyrządzamy ciasto pierogi. Ja zwykle robię zaparzane, bez jajek.Robię w wysypanej na stolnicę mące dołek, którą najpierw solę a następnie wlewam wrzątek mieszając szybko nożem.Kiedy odrobinę ostygnie, zagniatam rękoma. Jeśli ciasto jest za rzadkie, należy dosypać maki, a jeśli za gęste- dolać wody. Zrobione ciasto musi \"odpocząć\" przykryte czymś,żeby nie wysychało. Po tym czasie odrywamy ciasto po kawałku i wałkujemy. Wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i starannie zlepiamy.
Krok 1 - Pierogi z twarożkiem foto
2
Gotujemy w lekko osolonej wodzie ze 3-4 minuty od wypłynięcia.
Krok 2 - Pierogi z twarożkiem foto
3
Podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem.
Krok 3 - Pierogi z twarożkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 03.11.2011 08:23
uwielbiam pierogi...
Ania67 16.10.2011 14:05
idealne połączenie
IKrakowianka 15.10.2011 19:04
przepyszne są takie pierogi na słodko
Jarlin 09.10.2011 09:00
Lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak