Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos holenderski

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miękkie masło 3 łyżki
żółtko jajek 5 szt
mąka 1 łyżka
cytryna 1 szt
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos holenderski

Masło utrzeć z żółtkami, dodać mąkę, otartą skórkę z cytryny, cukier, pieprz i sól. Stale mieszając rozprowadzić masę wrzątkiem do konsystencji sosu. Wlać wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Nie gotować. Po ostudzeniu podawać do ryb, warzyw i białych mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tika4444 18.04.2011 09:19
ciekawy przepis
berys18 15.04.2011 11:31
warto wypróbować
berys18 15.04.2011 11:31
może być ciekawy
AgaS10 17.02.2011 08:57
trzeba spróbować:)
Bart 09.01.2011 22:26
dobry
Jaheira11 09.01.2011 22:20
ciekawy przepis
szajba2 05.01.2011 15:33
może to latający holender?
rakow2
rakow2 02.10.2010 10:10
o holender!
Barbara55 14.08.2010 14:08
można wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak