Sposób przygotowania

1. Owoce agrestu dokładnie myjemy i odcinamy końcówki z obu stron. Wrzucamy do rondelka, zalewamy szklanką wody i rozgotowujemy aż będą mięciutkie, można im pomóc rozgniatając je wcześniej. Gotową masę przecieramy przez sitko i dodajemy do niej cukier oraz cukier waniliowy, ponownie zagotowujemy aż dżem stanie się przeźroczysto zielonkawy. Pamiętajmy aby często mieszać, gdyż taka konsystencja ma skłonności do przypalania się.

2. Przygotowujemy słoiczki, nakładamy dżem, dokładnie i szczelnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gdy dżem ostygnie możemy zabrać słoiczki i poustawiać je już wg własnego uznania.

SMACZNEGO :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    chętnie spróbuję
  • 2
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    bardzo smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ela15

    smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Super dżemik.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !