Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki po żydowsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 4 kg małych
koperek
cebula 1 kg
papryka czerwona 1 kg
czosnek 2 ząbki na słoik
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
woda 4 szklanki
sól 2 łyżki
ocet 1 szklanka
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki po żydowsku

1. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Solimy i odstawiamy na 3 godziny aby puściły wodę.

2. Przygotowujemy słoiczki, do każdego wkładamy po 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, koperek, pokrojoną cebulkę.

3. Paprykę kroimy w paski.

4. Po upłynięciu 3 godzin ogórki układamy w słoiczkach wraz z pociętą papryką.

5. Z wody, soli, octu, cukru i powstałego soku, który puściły ogórki robimy zalewę. Zalewę oczywiście należy zagotować.

6. Zalewamy ogórki, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy na całą noc. Następnego dnia ogórki można już ostawić do spiżarni.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.10.2012 00:09
bardzo lubię ogórki konserwowe w różnych wydaniach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak