Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowe roladki
Kroki postępowania
Mięso (najlepiej łopatkę, ale może też być schab) kroimy na kotlety i mocno rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy musztardą. Takie "kotlety" niech sobie poleżą, a my kroimy resztę składników: ogórki, boczek i cebule. Nakładamy i przygotowujemy do zwijania.
Zawijamy wszystko w roladki i mocno zwijamy nitką. Tak gotowe przekładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju.
Wykonujemy jak to moja mama nazywa: "kontrolowane przypalanie". Na ostrym ogniu przypiekamy mocno roladki, dzięki temu będziemy mieli pyszny, ciemny sos.
Po przypaleniu roladek zalewamy je odrobinę wodą i dalej smażymy na lekko mniejszym ogniu aż dobrze zmiękną, około 1-1,5 godziny.
Gotowych roladek nie zapomnijmy odwinąć z nitek. Z wywaru robimy sos i gotowe. Polecam!