Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem grzybowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 2 szt
małej cukinii 1/3 szt
mąki 4 łyżki
pieprz w młynku 1 szczypta
jajko 1 szt
grzybów leśnych 1/2 szklanki
białej cebuli 1/3 szt
natki pietruszki 1 łyżka
tymianku 1/2 lyżeczki
olej do smażenia 4 łyżki
feta 4 paski
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 (prowansalska)

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-cukiniowe z sosem grzybowym

Grzyby smażymy razem z cebulką na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po usmażeniu zalewamy wodą do poziomu grzybów. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i tymianek oraz sosem i mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu.

Ziemniaki ucieramy na tarce na małych oczkach i cukinię razem ze skórką na dużych. Mieszamy i dodajemy jajko i mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy placki równej wielkości i układamy na sobie. Polewamy sosem i na to układamy pokrojoną w kostkę fetę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 23.08.2012 08:51
kradnę do swojej księgi, z cukinią jeszcze nie próbowałam;)
Jolanta40 17.03.2012 10:48
tak :)
Koper 16.03.2012 21:55
No to czekamy na cukiniowy sezon :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak