Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z farszem ryżowo-mięsnym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 1 szt
mięso mielone wołowo-wieprzowe 70 dag
ryż 200 g
pomysł na gołabki inaczej 3 łyżeczki
jajko 1 szt.
sól i pieprz do smaku
majeranek 1,5 łyżki
olej 2 łyżki
bulion drobiowy 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z farszem ryżowo-mięsnym

Kroki postępowania

1
Ugotować 2 torebki ryżu na półtwardo. Z kapusty wykroić głąb i sparzyć lekko kapustę. Liście rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe.
Krok 1 - Gołąbki z farszem ryżowo-mięsnym foto
2
Mięso mielone wieprzowe i wołowe mieszać z ryżem, dodać 1 jajko, doprawić do smaku przyprawą Pomysł na gołąbki inaczej, pieprzem, solą i majerankiem, wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Gołąbki z farszem ryżowo-mięsnym foto
3
Farsz ok. 2 łyżki ułożyć na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Wyszło 12 dużych gołąbków. Gołąbki podsmażyć na oleju na patelni grillowej,
Krok 3 - Gołąbki z farszem ryżowo-mięsnym foto
4
Na samym dnie garnka ułozyć pozostałe liście kapusty, na nich ułożyć ciasno gołąbki i zalać 1 szklanką bulionu przygotowanego z opakowania bulionu babuni. Przykryć pokrywką i dusić około 50-60 minut aż gołąbki będą miękkie.
Krok 4 - Gołąbki z farszem ryżowo-mięsnym foto
5
Podawać gołąbki z sosem pomidorowym lub bez niczego można udekorować natką pietruszki.
Krok 5 - Gołąbki z farszem ryżowo-mięsnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 11.10.2011 21:24
Zapraszam po sąsiedzku:)
pacpaw 11.10.2011 21:11
dawno nie jadłem gołąbków... chyba wpadnę :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak