Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówki waniliowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 4 plastry
jajko 2 szt.
mleko 1 litr
cukier 10 dag
budyń waniliowy 3 torebki
cukier puder 10 dag
sok z cytryny 3 łyżki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówki waniliowe

Ciasto rozmrozić. Zwilżyć wodą, ułożyć na sobie, rozwałkować. Piec 20-25 minut w temp. 200 stopni. Podzielić na prostokąty. Posmarować olejem. Żółtka jajek wymieszać z 2 łyżkami mleka. Białka ubić z łyżką cukru. Z resztą mleka, cukru i proszku budyniowego przyrządzić budyń. Zdjąć z ognia, dodać żółtka i pianę. Odstawić na 10 minut, rozsmarować na spodzie ciasta, chłodzić 4 godziny. Drugi płat ciasta pokroić na 10 kawałków. Pokryć lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Gdy zastygnie, ułożyć na kremie. Ciasto pokroić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak