Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonki waniliowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 4 płaty
jajko 2 szt.
mleko 1 litr
cukier 10 dag
budyń waniliowy 3 szt.
cukier puder 10 dag
sok z cytryny 3 łyżki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonki waniliowe

Ciasto rozmrozić, zwilżyć wodą, płaty ułożyć na sobie, rozwałkować. Piec 20 minut w temp. 200 stopni. Przekroić wzdłuż, a potem w poprzek i na pół. Posmarować olejem. Żółtka wymieszać z dwiema łyżkami mleka. Białka ubić z łyżką cukru. Budyń połączyć z 200 ml mleka i resztą cukru. Mleko zagotować, wymieszać z budyniem. Dodać żółtka i pianę. Kremem posmarować spody, schłodzić 4 godziny. Pozostałe ciasto pokroić na 10 prostokątów. Posmarować cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Ułożyć na kremie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak