Sposób przygotowania

do naczynia glinianego( może być słoik) wsypujemy mąkę żytnią, minimum typ 720, dolewamy tyle ciepłej wody, aby wyszła gęstość śmietany, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po 12 godzinach dokładnie mieszamy , aby dostało się powietrze i znowu odstawiamy na 12 godzin.
wtedy dosypujemy garść mąki i nieco wody, mieszamy i odstawimy.
Mieszamy przez kilka dni, mniej więcej 5-6.
Pamiętajmy, że musi stać w ciepłym miejscu.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    jest i zakwas :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    na pewno świetny chlebuś wyszedł;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    zapomniałam dodać, że każdego dnia przy mieszaniu \"dokarmiamy\' zakwas 2 łyżkami mąki i cieplej wody
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Na pewno wypróbuję.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !