Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas na chleb

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 15 dag
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas na chleb

do naczynia glinianego( może być słoik) wsypujemy mąkę żytnią, minimum typ 720, dolewamy tyle ciepłej wody, aby wyszła gęstość śmietany, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po 12 godzinach dokładnie mieszamy , aby dostało się powietrze i znowu odstawiamy na 12 godzin.
wtedy dosypujemy garść mąki i nieco wody, mieszamy i odstawimy.
Mieszamy przez kilka dni, mniej więcej 5-6.
Pamiętajmy, że musi stać w ciepłym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 10.05.2012 13:59
Na pewno wypróbuję.
jolajka 16.10.2011 15:34
zapomniałam dodać, że każdego dnia przy mieszaniu \"dokarmiamy\' zakwas 2 łyżkami mąki i cieplej wody
MAR3STA 08.10.2011 18:18
na pewno świetny chlebuś wyszedł;)
sylwia / sytofala 08.10.2011 15:47
jest i zakwas :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak