Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek śląski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kwas na żur 1,5 szklanki
słonina 5 dag
cebula 2 sztuki
śmietana 15 dag
ząbek czosnku
ziele angielskie
pieprz
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek śląski

Cebule obrać, jedną usiekać, zalać szklanką wrzącej wody, ugotować, dolać kwas razem z mąką, aby żur zagęścić, zagotować. Słoninę stopić, podsmażyć na niej drugą posiekaną drobno cebulę, dodać do żuru. Dodać też przyprawy. Podprawić żur śmietaną. Oddzielnie podawać ziemniaki okraszone słoniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak