Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w drożdżowej skorupce

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 3/4 opakowania
margaryna 5 dkg
mąka 25 dkg
cukier 6 dkg
mleko 130 ml
jajko 1 szt
adwokat 10 ml
jabłka 10 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w drożdżowej skorupce

Rodzynki sparzyć, wymieszać z cukrem i adwokatem. Jabłka obrać u góry (gdzie ogonek) wykroić dziurkę przez którą delikatnie wyciągnąć gniazda nasienne. Włożyć rodzynki z adwokatem.
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodając płaską łyżeczkę cukru. Resztę cukru mieszamy z mąką. Rozpuszczamy margarynę i schładzamy po czym wlewamy do mąki to samo robimy z wyrośniętymi drożdżami. Zagniatamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia po czym wałkujemy wykrawając 10 kwadratów którymi oblepiamy jabłka. Jabłka w cieście smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy około pół godziny w 190stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 30.12.2011 10:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak