Sposób przygotowania

Tu nie ma oszukiwania, masło ma być masłem, a żółtko żółtkiem, zapomnij o margarynie i całych jajach. Oczywiście jeśli podmienisz składniki wyjdzie Ci ciasto, jednak nie będzie to prawdziwa szarlotka mojej babci.

Z mąki, masła, żółtek i cukru pudru szybko zagniatasz ciasto. Wrzucasz je do lodówki na przynajmniej 30 minut. Jabłka - najlepsze będą szare renety, kroisz w plasterki lub ścierasz na tarce, mieszasz z płatkami migdałowymi i odrobiną cynamonu.

Z cukru brązowego, masła i mąki robisz kruszonkę.

Tortownicę natłuszczasz i wylepiasz ciastem, przykrywasz folią, wysypujesz kulki do pieczenia i pieczesz w temperaturze 200 stopni ok 15 minut. Zdejmujesz folię z kulkami, wykładasz jabłka, posypujesz kruszonką. Pieczesz jeszcze ok 30 minut w temp 160 stopni.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Dorian

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !