Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mus czekoladowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada deserowa 150 gram
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
cukier 50 gram
winiak 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
białko 3 szt
śmietana kremówka

Przepis i sposób przygotowania na: mus czekoladowy

Czekoladę łamiemy na kawałeczki wrzucamy do rondelka zanurzonego w gorącej wodzie i stale mieszamy topimy ją na gładką masę,wyjmujemy z kąpieli wodnej i studzimy.W misce na parze ubijamy mikserem żółtka całe jajko cukier,winiak i kawę rozpuszczalną w ciągu 7 min na kremową masę.Zdejmujemy miskę i przez 5 min ubijamy do ostudzenia.Białka ubijamy na sztywną pianę.Kremową śmietanę ubitą z białek pianę i ostudzoną płynną czekoladę ostrożnie dodajemy do żółtkowej masy i delikatnie mieszamy.Mus czekoladowy nakładamy do pucharków i podajemy dobrze schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 09.10.2011 08:37
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak