Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje spaghetti bolognese

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1/2 szt
oliwa 1 łyżka
marchew gotowana 1 szt
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
rosół 400 ml
przyprawa spagetti bolognese 1,5 łyżki
oregano 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
czosnek 1/4 łyżeczki
chilli szczypta
cukier 1 łyżeczka
skrobia kukurydziana 2 łyżeczki
makaron 500 g
sól 3 łyżeczki
kostka do makaronu 1 szt
tatar 25 (wolowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Moje spaghetti bolognese

Kroki postępowania

1
We wrzącej wodzie osolonej 3 łyżeczkami soli i kostki do makaronu, ugotować 500 g makaronu spaghetti, przelać makaron zimną wodą i odcedzić na durszlaku.
Krok 1 - Moje spaghetti bolognese foto
2
Przygotować sos: na łyżce oliwy lekko podsmażyć mięso wołowe- typu tatar z 1/2 cebuli pokrojoną w kostkę, następnie dodać połowę rosołu i duszoną widelcem gotowaną marchewkę.
Krok 2 - Moje spaghetti bolognese foto
3
Doprawiać przyprawą do spaghetti, dodać zioła suszone i przyprawy, dusić całość pod przykryciem, Następnie dodać koncentrat pomidorowy i cukier dla zrównoważenia smaku, dodać drugą połowę rosołu i dusić dalej. 2 łyżeczki skrobi wymieszać w małej ilości wody i dodać do sosu, dusić aż sos uzyska odpowiednią gęstość.
Krok 3 - Moje spaghetti bolognese foto
4
Makaron wyłożyć na talerz, polać gotowym sosem, przybrać świeżą bazylią.
Krok 4 - Moje spaghetti bolognese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pola2 08.10.2011 21:10
pyszne
pacpaw 07.10.2011 23:30
dawno nie robiłem. Muszę ponownie zjeść :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak