Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekkie ziemniaczane pirre

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2
masło 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lekkie ziemniaczane pirre

Na poczatku ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu i odcedzeniu ziemniaki odparowujemy na małym ogniu prze jakiś czas, a następnie ugniatamy je z masłem na jednolitą masę i odstawiamy do przestygnięcia.
Następnie do przestudzonej masy ziemniaczanej dodajemy 1 jajko i żółtko oraz pieprz i odrobinę soli.
Całą masę dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie przekładamy ją do szprycy.
Gotową masę ziemniaczaną wyciskamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę tworząc niewielkie babeczki.
W misce roztrzepujemy bialko i smarujemy kazdą \"babeczkę\".
Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200\'C i pieczemy przez około 30-40 minut. Babeczki powinny mieć piękny zloty kolor.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 25.11.2013 13:39
fajny pomysł, muszę spróbować :)
Dorian 07.11.2012 09:15
ekstra
mariel78 13.10.2012 22:51
smaczne
Grazyna0211 20.06.2012 19:06
świetne
Betka 01.06.2012 09:30
rewelacja;)
olkaaa 02.05.2012 08:21
lubię
Seba 10.04.2012 10:25
pycha
Ela15 13.03.2012 11:52
świetne
caralajna 13.03.2012 08:56
takie lubię
m1monika 12.03.2012 15:25
bardzo lubię
Ewa111 05.03.2012 20:09
robię podobnie,na taki odświętny obiad
Barbara/zuza22_85 05.03.2012 20:04
też takie robię :)
Kas2 10.01.2012 05:51
smakowite
Margo1 16.10.2011 17:48
lubię takie robić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak