Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z budyniem i marmoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 7 łyżek
drożdże 5 dag
cukier 15 dag
mąka 50 dag
mleko 720 ml
jajko 1 szt
sól
marmolada śliwkowa 1 słoiczek
budyń 1 opak
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z budyniem i marmoladą

CIASTO
Do miski pokruszyć drożdże, dodać 125 ml podgrzanego lekko mleka i 5 dag cukru, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Do rondla włożyć 2 łyżki margaryny, stopić, dodać do zaczynu z 125 ml letniego mleka. Dodać szczyptę soli i jajko. Ciasto dokładnie wyrobić, odstawić przykryte na 40 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać trochę mąki, wyłożyć ciasto, z ciasta formować grubsze wałeczki i składać w ósemki. KREM BUDYNIOWY
Budyń wymieszać z 72 ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać budyń, zagotować, mieszając na wolnym ogniu, do zgęstnienia masy budyniowej. W otwory ósemek, wkładać porcję budyniu i porcję marmolady śliwkowej, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, na papierze układać bułeczki Włożyć do nagrzanego piekarnika 15 minut w 200 stop. Wyjąć ostudzić, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika111 07.10.2011 21:09
Pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak