Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowy keks

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
mąka 2 szklanki
masło 1 kostka
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 torebka
mieszanka bakaliowa 30 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
olejek rumowy 3-6 kropel
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy keks

1. Bakalie drobno pokroić. masło przełożyć do osobnej miseczki i dodać szczyptę soli. Dodać cukier oraz cukier waniliowy i zmiksować aż do powstania jednolitej masy.

2. Podczas ucierania do masy stopniowo dodawać po jednym jajku, nie prędzej nim poprzednie dokładnie zmiesza się z masą. Dodać kilka kropel olejku rumowego.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą dodając posiekane bakalie.

4. Piec ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, najlepiej blaszkę wcześniej wyłożyć pergaminem. Na wierzch można posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 28.12.2012 22:15
super
Łukasz15 05.12.2012 18:44
pycha
Emilia22 07.10.2011 19:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak