Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

koper włoski po wenecku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koper włoski 4 bulwy
sok z cytryny 1 łyżka
masło
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
pomidory 1/2 kg
masło 30 gram
woda 125 ml
sól
pieprz
płatki masła
wrzątek 1/2 (posolony)
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ser żółty 75 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: koper włoski po wenecku

Bulwy kpru myjemy usuwamy twarde zewnętrzne liście i wkładamy do zakwaszonego sokiem z cytryny osolonego wrzątku i gotujemy 10 min następnie osączamy.Kroimy na pół i wkładamy do wysmarowanej masłem formy do zapiekanek.Cebulę kroimy w kostkę a czosnek rozgniatamy.Pomidory myjemy wycinamy nasady szypułek i kroimy w plasterki.W rondelku topimy masło i podduszamy cebulę na złoty kolor,dodajemy rozgnieciony czosnek oraz plasterki pomidorów i razem dusimy.wlewamy 125 ml wody dodajemy otarte zioła i przyprawy doprowadzamy do wrzenia następnie gotujemy 30 min.Sos przecieramy przez sito.Bulwy kopru obsypujemy połową startego sera polewamy sosem pomidorowym obkładamy płatkami masła i posypujemy resztą sera.Potrawę zapiekamy 15 min w 225 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 09.12.2012 08:31
dobry
Krystyna32 10.10.2011 00:09
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak