Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karczochy w sosie winegret

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczochy 4 szt
sok z cytryny 4 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
sos
olej 125 ml
musztarda 2 łyżeczki
sól
pieprz
woda 4 (posolona)
bazylia 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
ocet 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: karczochy w sosie winegret

Z karczochów usuwamy 4 dolne liście a zdrewniałe łodygi odcinamy tuż pod nasadą kwiatu.Płuczemy a ostre końcówki odcinamy .Wkładamy je do osolonej wrzącej wody z dodatkiem soku z cytryny i gotujemy aż będą miękkie około 40 min,następnie osączamy studzimy i wykładamy na półmisek i dekorujemy natką pietruszki.Olej z dodatkiem octu musztardy,soli i pieprzu ubijamy trzepaczką,łączymy z posiekanymi ziołami i dokładnie mieszamy,sos doprawiamy do maku solą i pieprzem i oddzielnie podajemy do karczochów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 11.05.2012 13:34
uwielbiam karczochy
pacpaw 08.05.2012 21:29
oj jak dawno nie jadłem karczochów
Krystyna32 08.11.2011 16:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak