Sposób przygotowania

Do podłużnego garnka wlewamy 2 litry wody wino,ocet cebulę naszpikowaną gozdzikami i liśćmi laurowymi.Marchewki obieramy kroimy w plasterki a zioła płuczemy pod bieżącą wodą.Pokrojone marchewki ,zioła ziarnka pieprzu wrzucamy do garnka i wszystko razem gotujemy 15 min nie doprowadzając do wrzenia potem zestawiamy z ognia i studzimy wywar.Szczupaka wkładamy do wywaru zakrywamy pokrywką i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia a potem powoli gotujemy przez 15 min.Ostrożnie wyciągamy osączamy rybę z wywaru układamy na półmisku i dekorujemy plasterkami cytryny i natką pietruszki.Włożone do garnka drobno posiekane szalotki zalewamy octem i winem dodajemy trochę soli oraz pieprz i powoli gotujemy dość często mieszając aż płyn wyparuje do 2 łyżek.Zdejmujemy garnek i do wywaru dodajemy oziębłe masło i mocno ubijamy trzepaczką aż sos zgęstnieje.Zaraz po zrobieniu podajemy do szczupaka.Podajemy z ziemniakami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !