Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szczupak w sosie maślanym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wino białe wytrawne 500 ml
ocet 4 łyżki
Goździki całe Prymat 2 szt
marchewka 2 szt
natka pietruszki
tymianek
sól
SOS MAŚLANY
ocet 6 łyżek
wino białe wytrawne 6 łyżek
szalotka posiekana 2 łyżki
sól
pieprz
masło schłodzone 225 gram
cytryna do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula 1 szt
szczupak 1 wypatroszony

Przepis i sposób przygotowania na: szczupak w sosie maślanym

Do podłużnego garnka wlewamy 2 litry wody wino,ocet cebulę naszpikowaną gozdzikami i liśćmi laurowymi.Marchewki obieramy kroimy w plasterki a zioła płuczemy pod bieżącą wodą.Pokrojone marchewki ,zioła ziarnka pieprzu wrzucamy do garnka i wszystko razem gotujemy 15 min nie doprowadzając do wrzenia potem zestawiamy z ognia i studzimy wywar.Szczupaka wkładamy do wywaru zakrywamy pokrywką i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia a potem powoli gotujemy przez 15 min.Ostrożnie wyciągamy osączamy rybę z wywaru układamy na półmisku i dekorujemy plasterkami cytryny i natką pietruszki.Włożone do garnka drobno posiekane szalotki zalewamy octem i winem dodajemy trochę soli oraz pieprz i powoli gotujemy dość często mieszając aż płyn wyparuje do 2 łyżek.Zdejmujemy garnek i do wywaru dodajemy oziębłe masło i mocno ubijamy trzepaczką aż sos zgęstnieje.Zaraz po zrobieniu podajemy do szczupaka.Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 08.11.2011 16:34
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak