Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

polędwica wołowa z boczniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 łyżki
sól
winiak 6 łyżek
szalotka 1 szt
czosnek 1 ząbek
masło 1 łyżka
boczniaki 25 dkg
pieprz
śmietana kremówka 150 gram
sos sojowy
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
polędwica wołowa 4 befsztyk

Przepis i sposób przygotowania na: polędwica wołowa z boczniakami

Na rozgrzanym maśle obsmażamy befsztyki ze wszystkich stron oprószamy solą i pieprzem polewamy winiakiem i zapalamy.Usmażone befsztyki układamy na rozgrzanym półmisku przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy w cieple.Tłuszcz ze smażenia wlewamy do małego garnka i ostawiamy w cieple.Szalotkę i czosnek drobno kroimy i podduszamy na maśle.Boczniaki oczyszczamy ostrożnie myjemy i osuszamy i kroimy w paski,wrzucamy na patelnię przyprawiamy solą pieprzem i podduszamy około 5 min.,dodajemy tłuszcz ze smażenia befsztyków kremową śmietankę i rozgniecione ziarenka zielonego pieprzu i razem gotujemy 2 min i doprawiamy do smaku sosem sojowym.Befsztyki z boczniakami układamy na talerzach i zaraz podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 06.11.2011 09:10
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak