Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowa bułka maślana

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 10 dkg
drożdże 5 dkg
cukier 1 płaska łyżeczka
Ciasto:
mąka pszenna 40 dkg
cukier puder 50 gram
sól 10 gram
masło miękkie 400 gram
jajko 6 szt
woda letnia 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowa bułka maślana

Drożdże rozcieramy z cukrem wlewamy letnią wodę i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą następnie łączymy z mąką i starannie mieszamy.Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do czasu aż zwiększy swoją objętość.Mąkę mieszamy z cukrem pudrem solą i razem mieszamy.Masło ucieramy na pulchną masę i dodajemy do niego po jednym jajku następnie masę jajeczno-maślaną łączymy z mąką,dodajemy rozczyn i mieszamy mikserem.Podłużną formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą nakładamy ciasto i trzymamy w cieple 30 min by zwiększyło swoją objętość.Pieczemy w 200 stopniach około 40 min.Jeżeli pieczemy w foremkach to 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 06.11.2011 09:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak