Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń cielęca faszerowana

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 25 dkg
cebula 2 szt
szalotka 2 szt
masło 20 gram
sól
pieprz
masło 30 gram
mąka pszenna 30 gram
śmietana kremówka 150 ml
parmezan starty 25 gram
ser szwajcarski starty 25 gram
mleko 375 ml
natka pietruszki 2 łyżki
pasztet 125 (cielęcy)
cielęcina 1 upieczona

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń cielęca faszerowana

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę,cebulę i szalotkę także kroimy w kostkę a ząbki czosnku drobno siekamy.Wszystko razem dusimy na rozgrzanym tłuszczu aż cały płyn wyparuje,następnie dodajemy natkę pietruszki i całość przyprawiamy solą i pieprzem.Podduszone warzywa studzimy i mieszamy z pasztetem na gładki farsz.Upieczoną cielęcinę kroimy w plastry grubości jednego centymetra każdy smarujemy farszem na grubość pół centymetra i układamy z powrotem w całość i wkładamy do podłużnej formy do zapiekanek .Masło topimy wsypujemy mąkę i mieszając podgrzewamy aż nabierze złocistego koloru,wlewamy mleko i wszystko razem dokładnie mieszamy ubijając trzepaczką aż wytworzy się zawiesisty sos doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu gotujemy jeszcze 3 min.Do sosu dodajemy śmietanę kremówkę i starte sery mieszamy i odstawiamy sos na 10 min następnie doprawiamy solą pieprzem.Takim sosem polewamy pieczeń.Pieczeń pieczemy w 150 stopniach przez 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 06.11.2011 09:13
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak