Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzatku.

Na łyżce masła podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu by odparować nadmiar wody. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszony ser feta, delikatnie mieszamy.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodamyemy 2 łyżki masła, dokładnie mieszamy.

Wysmarowane masłem naczynie do tart wykładamy równomiernie masą ziemniaczaną, także boki ( należy pamiętać aby zostawić troche masy ziemniaczanej do zrobienia wierzchniej kratki)następnie równomiernie rozkładamy szpinak z fetą.

Z masy ziemniaczanej robimy na wierzchu kratkę, smarujemy ją roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 20 minut ( do momentu aż się ładnie przyrumieni).

Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odczekać chwilę by ziemniaki zrobiły się bardziej ścisłe i lepiej się kroiło.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Bardzo ch?tnie tak? zrobi? :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata73

    muszę taką zrobić

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !