Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki francuskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórka z pomarańczy starta 1 szt
cukier 2 kostki
masło 75 gram
cukier 30 gram
dżem pomarańczowy 3 łyżki
naleśniki
mąka pszenna 125 gram
jajko 2 szt
mleko 125 ml
woda 125 ml
masło troszkę

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki francuskie

Kostki cukru rozdrabniamy i ucieramy z masłem,skórką pomarańczową oraz sypkim cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy dżem pomarańczowy i mieszamy.Z mąki roimy kopczyk po środku wgłębienie,jajka trzepiemy z mąką i wodą i trochę wlewamy do wgłebienia i od środka mieszamy z mąką zgarniętą z boków.,dodajemy stopniowo nie przestając mieszać resztę jajecznej masy i dokładnie wyrabiamy by nie powstały grudki.Smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor.Topimy masło pomarańczowe i podgrzewamy w nim wkładane po jednym naleśniki.Podgrzane naleśniki składamy w chusteczkę i układamy na podgrzanym półmisku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 14.04.2012 19:44
super naleśniki
Poison1988 11.10.2011 19:29
super przepis :)
dorotka0000025 10.10.2011 14:09
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak