Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Razowa tarta z karmelem i orzechami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka graham 150g
otręby pszenne 0,5 szklanki
masło 100g
cukier brązowy 3 łyżki
jajko 1
sól szczypta
orzeszki ziemne 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Razowa tarta z karmelem i orzechami

Mąkę mieszamy z otrębami i solą (jeżeli chcemy słodki spód dodajemy cukier a jeżeli chodzi nam o wytrawna tartę pomijamy ten skłądnik), dodajemy schłodzone posiekane masło, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Natłuszczoną formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.Studzimy.

Masę karmelową (można samemu ugotować słodzone mleko skondensowane-ja z braku czasu poszłam na łatwiznę i kupiłam gotową masę) przekładamy do rondelka i podgrzewamy by stała się płynna dodajemy pokruszone orzechy a następnie wylewamy na gotowy spód. Odstawiamy do wystygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 16.01.2014 11:23
super przepis
agnieszka189 10.10.2011 10:06
w sumie to nie tak bardzo jak wygląda, bo ten kruchy spód nie jest prawie w ogóle słodki, więc w połączeniu jest ok
treonina 07.10.2011 20:16
ładnie wygląda :-) jest to bardzo słodkie?
madzialena19 07.10.2011 11:51
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak