Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki kiszone

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 8-12 szt
ziele angielskie 20 ziaren
chrzan 1 korzeń
koper 1 gałązka
sól kamienna 2 łyżki
woda 2 litry
Gorczyca biała cała Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki kiszone

Ogórki myjemy, układamy szczelnie w litrowych słoikach. Do każdego słoja dodajemy po 2-3 liście laurowe, 5 ziaren angielskich, łyżeczce gorczycy, kilka plastrów chrzanu i kawałku kopru. Gotujemy dwa litry wody, rozpuszczamy w nich sól, studzimy. Chłodną wodą zalewamy ogórki i szczelnie zakręcamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lotar 07.10.2011 11:17
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak