Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowo -śliwkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 zt
mąki 4 łyżki
cukru 4 łyżki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
wypestkowanych śliwek 1,5 kg
cukru 2 łyżki
galaretka truskawkowa 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowo -śliwkowe

Kroki postępowania

1
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, w trakcie ubijania dodawać po trochu cukier, ubić na sztywno. Do piany stopniowo dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Krok 1 - Ciasto biszkoptowo -śliwkowe foto
2
Piec w 175 stop przez ok.30 minut.
Krok 2 - Ciasto biszkoptowo -śliwkowe foto
3
NADZIENIE: Śliwki zmiksować blenderem. Przełożyć śliwki do rondla i na wolnym ogniu, doprowadzić do zagotowania. Dodać cukier, chwilę poddusić. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, dobrze rozmieszać, odstawić do zastygnięcia. Marmoladę wyłożyć na wierzch ciasta, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia marmolady.
Krok 3 - Ciasto biszkoptowo -śliwkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 25.07.2012 12:10
super
Iwusia 07.10.2011 22:42
pychotka
stokrotka 06.10.2011 22:26
fajne
Renia1 06.10.2011 22:16
wyglada pysznie
Ewa6274879 06.10.2011 22:06
smakowite ciasto ze śliweczkami :)
Jarlin 06.10.2011 21:55
apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak