Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały sos do ryżu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 250 g 125 gram
mąka krupczatka 3 łyżki
rosół 0,75 litr
cukier drobny 2 łyżki
cytryna 0,5 szt.
śmietana 18 proc 0,5 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Biały sos do ryżu

W garnku roztopić masło, dodać mąkę. Dobrze wymieszać, by nie było grudek. Zalewać tę masę rosołem. Dosypać do tego rodzynki, dac im się dobrze wgotować. Do wywaru dodać cukier i sok z połowy cytryny. Wymieszać. Gdy zacznie już gęstnieć dodać śmietankę 18%. Podawać z ryżem i marchewką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 06.10.2011 21:00
Taki sos jest bardzo smaczny, ale jak dla mnie bez rodzynek - nie lubię ich.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak