Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior zapiekany - przepis na czasie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 sztuka
szynka gotowana 300 g
jaja 4 sztuki
mleko 400 ml
olej 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
ser żólty tarty 200 g
tosty 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany - przepis na czasie

1. Umyty kalafior podzielić na różyczki, gotować około 12 minut w lekko osolonej wodzie.
2. Kalafior odcedzić, przelać na sitku zimną wodą.
3. Jaja wymieszać z mlekiem, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej
4. W naczyniu żaroodpornym umieścić kalafior, posypać szynką pokrojona w kostkę, zalać wszystko masą jajeczną.
5. Piec w piekarniku 45 minut w temperaturze 200 stopni.
6. Tosty pokruszyć, wymieszać ze startym serem. Posypać tym kalafior po 20 minutach pieczenia.
7. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elwal
elwal 10.08.2011 14:19
ciekawe ... ;)
banditka 27.10.2010 10:19
rzeczywiście brzmi interesujaco
buksiak12 15.09.2010 15:35
coś oryginalnego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak