Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler 1 sztuka
por 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki
marchewka 4 sztuki
cebula 2 sztuki
kolendra 1 łyżeczka
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
sól
pieprz
indyk 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół

Kroki postępowania

1
Marchewkę, cebulę, pietruszkę i selera obieramy ze skórki. Selera przekrajamy na pół, pora kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy razem ze skrzydłem do garnka, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i ziarenka kolendry
Krok 1 - Rosół foto
2
Całość zalewamy niewielką ilością wody i zaczynamy pomału gotować. Gotujemy ze 3 godziny na niezbyt dużym ogniu.
Krok 2 - Rosół foto
3
Po tym czasie zbieramy część wywaru (najlepiej z wierzchu zbierając też tłuszcz), a do garnka dolewamy gorącą, świeżo zagotowaną wodę, tak, żeby rozcieńczyć zupę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Rosół foto
4
Odlaną część wywaru przelewamy do woreczków do lodu, i po ostudzeniu wkładamy do zamrażarki. W ten sposób mamy własnoręcznie zrobione kostki rosołowe, które możemy wykorzystać na wiele sposobów.
Krok 4 - Rosół foto
5
Rosół w garnku gotujemy i podajemy razem z makaronem (właściwie dowolnym, może to być drobny makaron, mogą być nitki, ale chyba najlepszy będzie makaron jajeczny)
Krok 5 - Rosół foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 17.11.2012 20:17
zupa zupą, ale pomysł na własne kostki rosołowe jest sporym zaskoczeniem. Ja na pewno tak spróbuję.
Magdalena67 06.10.2011 18:18
rosół w zamrożonych kostkach, to dla mnie nowość

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak