Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle twarogowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jaja 2 sztuki
morele suszone 15 dag
śmietana 150 ml
cukier 1 łyżka
cynamon do smaku
sól szczypta
twaróg 50 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle twarogowe

1. Morele dokładnie opłukać i zamoczyć na 30-60minut w ciepłej wodzie. Odsączyć.

2. Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczaną, twaróg, jajka oraz szczyptę soli szybko zagniatać ciasto.

3. Z ciasta uformować w dość gruby wałek i pokroić na plastry. Każdy plasterek dodatkowo trzeba rozpłaszczyć i położyć na nim morelę, zawinąć i zlepić brzegi. Z kluseczki formujemy kilkę i robimy w środku wgłębienie.

4. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok 3 minut od czasu wypłynięcia.

5. Śmietanę wymieszać z odrobiną cukru i polewać knedle.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 29.03.2013 14:56
pyszne knedle
Botwinka 26.02.2013 08:34
fajny pomysł
pycia9 20.01.2013 21:21
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak