Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 4 kg
woda 1,5 szklanki
cukier 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

Kroki postępowania

1
Sliwki dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą, następnie przecinamy na połówki i wyjmujemy z nich pestki.
Krok 1 - Powidła śliwkowe foto
2
Śliwki przekładamy do duzego garnka, wlewamy wodę i prażymy na wolnym ogniu, kiedy śliwki się już ładnie rozgotują wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy jeszcze 45 minut.
Krok 2 - Powidła śliwkowe foto
3
Odstawiamy przesmażone powidła na 1 dobę i na drugi dzień ponownie smażymy przez około pół godziny (często mieszajac), a następnie gorące powidła przekładamy do słoiczków, które po zakreceniu odstawiamy do góry dnem az do wychłodzenia.
Krok 3 - Powidła śliwkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak