Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

paszteciki drozdzowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gram
mleko 125 ml
masło 2 lyzki
żółtko jajek 1 sztuk
jajko 1 sztuki
cukier 1 lyzeczka
drożdże świeże 20 g
sól 1 plaska lyzeczka
żółtko jajek do posmarowanis

Przepis i sposób przygotowania na: paszteciki drozdzowe

Drozdze rozcieramy z cukrem i cieplym mlekiem.Maslo topimy.Make mieszamy z sola,dodajemy roztarte drozdze,maslo,jajko i zoltko.Wyrabiamy ciasto,mozno je ugniatamy,przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce.Gdy podwoi objetosc,ponownie wyrabiamy i odstawiamy na okolo 30 minut.
Ciasto rozwalkowujemy na stolnicy podsypanej maka.Formujemy z niego okragle placuszki,nasiskajac palcem robimy na srodku wglebienie i nakladamy w nie dowolny farsz.Pasztecili odstawiamy na 30 minut do wyrosniecia,smarujemy rozmaconym zoltkiem i pieczemy 25-30 minut w temp.220 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 01.10.2010 18:34
genialne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak