Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto brzoskwiniowe z konfiturą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 szt
mąka 2 szkl
jajko 5 szt
cukier 1/4 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
brzoskwinie 2 puszki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
konfitura wiśniowa 100 g
cukier puder 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto brzoskwiniowe z konfiturą

Margarynę rozpuszczamy w małym garnku, odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie do piany dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, łączymy z mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Ciągle miksując masę jajeczną dodajemy wymieszane wraz z proszkiem mąki oraz rozpuszczoną margaryną. Blachę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy do formy. Na ciasto układamy połówki osączonych brzoskwiń. Ciasto pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i w środek każdej brzoskwini wkładamy porcję dżemu wiśniowego.
Użyłam formy o wymiarach 22x27 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 30.05.2012 22:36
na pewno smaczne
MAR3STA 11.10.2011 22:28
pięknie wyszło
ben-ka 06.10.2011 09:24
aż ślinka cieknie:)
iziona 06.10.2011 09:09
Bardzo apetyczny widok od rana :)
Emilia22 06.10.2011 08:44
wygląda świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak