Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane pieczarki

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki
sól
cukier
ocet
woda
pieprz ziarnisty

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane pieczarki

Pieczarki umyłam i zagotowałam w osolonej wodzie. Gotowałam na małym ogniu 10 minut. Następnie włożyłam grzybki do słoików. Nie miałam dużo pieczarek, więc wyszły mi dwa średnie słoiki. Zalewę zrobiłam więc tylko na te 2 słoiki. 1 szkl. wody, pół łyżeczki soli, 1 płaska łyżka cukru, ćwierć szkl. octu. liść laurowy, 2 ziarna kubaby i 5 ziaren pieprzu. Zalewę zagotowałam i gorącą zalałam słoiki. Zamknęłam i zostawiłam do wystygnięcia. Po wystygnięciu dekielki były zassane, więc nie pasteryzowałam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 06.10.2011 07:45
Ale ładne Ci wyszły.
pacpaw 05.10.2011 21:35
pieczarek nigdy nie marynowałem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak