Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kieszonki schabowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 2 szt
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
ser żółty 250 (plasterki)

Przepis i sposób przygotowania na: Kieszonki schabowe

Kroki postępowania

1
Schab umyć osuszyć, naciąć w schabie nożem kieszonki, pokroić schab z naciętą kieszonką na porcje.
Każdą kieszonkę oprószyć solą i pieprzem.
Do każdej kieszonki nałożyć sporo sera żółtego w plastrach.
Krok 1 - Kieszonki schabowe foto
2
Kieszonki spinać wykałaczkami.
Krok 2 - Kieszonki schabowe foto
3
Jajko roztrzepać z solą i pieprzem.
Kieszonki zanurzać w jajku, panierować w tartej bułce.
Krok 3 - Kieszonki schabowe foto
4
Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz, układać kieszonki schabowe, smażyć z każdej strony na złoty kolor.
Dalej smażyć kieszonki, ale już na niewielkim ogniu.
Krok 4 - Kieszonki schabowe foto
5
Usmażone kieszonki wyjąc z patelni, układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, piec w 190 stop do miękkości kieszonek.
Kieszonek schabowych nie rozbijamy, mają być takie grube, dlatego pieczemy jeszcze przez chwilę w piekarniku, by nie były niedopieczone.
Krok 5 - Kieszonki schabowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 17.11.2012 15:25
jeśli ktoś ma dość kotletów schabowych - przepis idealny :o) zmieniając ser na inny ulubiony dodatek mamy nieskończoną ilość wariacji na temat tego dnia. Polecam!
wiola28a 20.02.2012 00:13
i obiadek gotowy
ziutula
ziutula 05.10.2011 21:14
ale kuszące kieszenie...
sylwia / sytofala 05.10.2011 21:00
piękne i smaczne :)
sylwia / sytofala 05.10.2011 21:00
piękne i smaczne :)
sylwia / sytofala 05.10.2011 21:00
piękne i smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak